Om rasen - köpa valp

Doriz´ the look of a Queen

 Rhodesian Ridgeback

Historik:


Rhodesian ridgeback härstammar från södra Afrika där de tidiga nybyggarnas hundar korsades med jakthundar med den karakteristiska ridgen, en mothårs växande hårkam på ryggen. Behovet av en snabb, stark, uthållig och modig hund fanns. Arbetssättet var att i flock trötta ut viltet med snabba och effektiva rörelseförflyttningar, så att jägaren fick viltet, speciellt lejon, på nära skotthåll. Rasen är framavlad för att tänka självständigt och kunna ta egna beslut, en egenskap som sitter kvar än i dag.Rasen skulle också fungera som vakthund.

Den första rasstandarden nedtecknades 1922 av F. R. Barnes i Rhodesia (nuvarande Zimbabwe). Rasen kallas också för afrikansk lejonhund.

Användningsområde:


Idag avlas rasen i första hand som en sällskapshund för den aktiva hundägaren. Ett fåtal individer används till praktisk jakt men det är vanligare att den används till eftersök då rasens uthållighet i kombination med dess förmåga att använda sig av dofter både på marken och i vinden gör den omtyckt. Rasen kräver mycket motion och den som funderar på att skaffa sig en Rhodesian ridgeback bör tycka om att röra sig mycket i naturen eller utöva någon form av träning/tävling. Det finns många skojiga hundsporter man kan göra, sök gärna upp tex.din lokala brukshundsklubb för mer information.Du finner även RR som servicehund, skolhund, specialsökhund mm.


Hälsa:


Den är en förhållandevis frisk ras. Rasklubben är mån om att hålla inavelsgraden låg för att behålla hälsan. En del hudproblem finns i rasen. Höftleds- (HD) och armbågsdysplasi (ED) förekommer, oftast av lindrig art. 4–5% föds med dermoid sinus, en missbildning i huden. Valparna ska kontrolleras flera gånger, av uppfödarna innan leverans. Forskning pågår och förhoppningsvis kan sjukdomen börja elimineras med hjälp av ett DNA-test inom några år. Kontakta rasklubben för mer information kring detta.

Egenskaper / Mentalitet:


Rasen har en hel del vakt- och jaktinstinkt. Den är också relativt självständig och allmänt något vek/signalkänslig. En del individer i rasen uppvisar mer rädslor än vad som är önskvärt. Denna mix av mentala egenskaper gör att RR är en krävande ras att hantera och hundvana är en stor fördel. En hårt hållen hund är inte att rekommendera för denna rasen, då rasen är avlad för att kunna tänka och hantera situationer efter eget huvud - se "Historik". Många uppfödare är noga med att mentalbeskriva sina hundar för att inte avla på ytterligheterna, vilket är viktigt för denna stora ras. Rasen fungerar generellt utmärkt som familjehund och älskar sin familj men väljer oftast ut en favorit. Den ska vara ointresserad av främmande människor.

Storlek och utseende:


Den är en stor hund med mycket kraft. Mankhöjd för hanar är 63–69 cm och tikar 61–66 cm. Men både större och mindre individer förekommer.Den är smidig, elegant och kraftfull. Som helhet är rasen en hund utan några som helst överdrifter och dess sunda konstruktion gör den idealisk för mycket fysisk aktivitet. Färgen är från ljust vetefärgad till mörkt röd, vita tecken förekommer på bröst och tassar. Svart eller leverfärgad nos Ryggens hårkam, ridgen, är formad av hår som växer i motsatt riktning mot den övriga pälsen och är rasens adelsmärke.

Pälsvård mm.


Rasens korta päls kräver ingen direkt pälsvård förutom när den fäller och kan då med fördel borstas med en gummiborste. Klorna ska klippas och gärna filas 1 gång i veckan.

Hunden badas vid behov.

Övrigt:


En Rhodesian ridgeback tar tid att uppfostra och är känd för att vara väldigt intensiv som valp och unghund. Den som funderar på att skaffa sig rasen bör förstå att den också behöver mycket miljö- och socialträning som valp/unghund samt koppelträning då detta är en STARK hund med mycket egen vilja.


Man ska vara medveten om att klo- och pälsvård behöver tränas en kort stund VARJE DAG från det att valpen kommer hem för att vänja hunden vid din omsorg. Detta för att undvika konflikter och dyra omkostnader då hunden blivit stor och självständig och inte accepterar din behandling !


Man bör också vara inställd på att gå på valp/lydnadskurser under hundens första 1–2 år.

VAD INNEBÄR DET ATT KÖPA EN VALP FRÅN OSS?- Vi använder köpavtal från SKK - för allas trygghet.


Valpen är:


- Kontrollerad för Dermoid sinus.

- Veterinärbesiktigad, vaccinerad, avmaskad och ID märkt.

- Registrerad i SKK´s stamtavla.

- Doldafelförsäkrad i 3 år.


Ni får:


- En underbar kamrat för livet.

- 1 års gratis medlemskap i SRRS

- En kraftigt reducerad försäkring första året

- Valppaket med häftet "Välkommen valp"

- Mat till första dagarna

- Checklista för första året - att hänga på kylen

- Pärm med foto, info, tips och råd - där ni också kan sätta in viktiga papper

- Valpträffar,BPH-träff samt hjälp och stöd från oss så länge ni önskar.
Vad vi förväntar oss av er:


- Att ni är pålästa om rasen, har förståelse för rasens förmåga att fatta egna beslut och har diskuterat igenom hur en Ridgeback passar in i ert liv.

Ni hittar mycket information via länkarna underst på fliken.


- Att ni använder en trygg och vänlig uppfostran.


- Att ni röntgar höfter (HD) och armbågsleder (ED) mellan 12-18 månader

(rasen ingår i SKK´s hälsoprogram)


- Att ni gör BPH någon gång mellan 12-18 månader, enligt riktlinjer för rasen.


- Innan valpen lämnar oss ska den vara försäkrad.

Vi har tecknat individförsäkring i FOLKSAM som gäller till valpen är 12 veckor, försäkringen är fördelaktigt att överta om man önskar och får då kraftigt reducerat pris första året.


- Att ni ger hunden ett kärleksfullt och aktivt liv.


- Att ni återkopplar till oss vid frågor, problem eller bara för att ni vill dela er hundvardag.Delar av denna text är hämtad från rasklubben SRRS.org och skk.se

Ze Zavannens Magic love aka Doris och Ze Zavannens Dream on aka Triss

ca 3 månader